Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 august 2011

Despre expunere

Pentru ca o imagine să fie capturată, trebuie să fie expusă la lumină.
Un aparat de fotografiat utilizează două elemente pentru a controla cantitatea de lumină necesară expunerii:
1. OBTURATORUL sau “shutter”-ul:
- la un aparat de fotografiat obturatorul face ceea ce spune și numele, obturează lumina până când apeși butonul declanșator. În acel moment se deschide și se închide foarte repede oferind peliculei/senzorului o scurtă expunere la lumină. Poți controla timpul cât shutter-ul rămâne deschis prin setarea vitezei acestuia.
2. APERTURA sau “aperture”:
- când lumina trece prin lentila camerei aceasta trebuie să treacă printr-o (ai ghicit) “deschizătură” care se cheamă apertură (știu, urât termenul românesc). Pe românește, este un orificiu care lasă să treacă lumină multă când este deschis larg și puțină când este restrâns. De fapt, este ca pupila din ochiul uman! Poți controla deschiderea prin setarea funcției “aperture opening” sau F-Stop.

VITEZA OBTURATORULUI:
Determină durata de timp pentru care obturatorul rămâne deschis:
Exemple: o expunere cu durată de jumătate de secundă este cu un STOP mai întunecată decât o expunere cu durată de o secundă.
O expunere de 1/250 dintr-o secundă este mai luminoasă cu 2 STOP decât o expunere de 1/500 dintr-o secundă.
O expunere de 1/1000 dintr-o secundă este cu 3 STOP mai întunecată decât o expunere de 1/250 dintr-o secundă.
O expunere mai lungă (de ex. de 1 secundă) expune filmul/senzorul la mult mai multă lumină decât o expunere de 1/1000 dintr-o secundă. Așadar, chiar dacă numerele par mai mari, nu vă lăsați înșelați.

F-STOP:
Controlează câtă lumină trece prin lentilă.


Fiecare etapă din acest tabel reprezintă o schimbare a luminii de 1 STOP.
În același mod ca pupila ochiului uman, apertura aparatului controlează cantitatea de lumină care trece spre film/senzor. F-Stopurile de valoare mică indică o deschidere mai mare a diafragmei, deci mai multă lumină.
Ok, acum că v-ați prins care e treaba cu obturatorul și cu apertura, să vorbim despre expunere. Expunerea constă în diferite combinații dintre obturator (shutter) și apertura (sau f-stop). Aceste combinații pot afecta drastic fotografia rezultată. De exemplu, cele trei fotografii de mai jos dispun de aceeași cantitate de lumină dar combinațiile dintre obturator (shutter) și apertura (f-stop) face diferența (so, it’s about combination!) :).

Fundalul fotografiei din dreapta este “în ceață” în comparație cu cea din stânga deoarece, dacă, expunerea este făcută cu o deschidere mare (cum ar fi f2.8) atunci obiectele care se află la mare distanță de subiectul fotografiei nu pot fi focusate.
Dacă, apertura (deschiderea) este mică (să spunem f22) atunci toate obiectele ar fi focusate, dar cum este nevoie de mai multă lumină (echivalentul la mai mult timp pentru care obturatorul trebuie să stea deschis) pentru a face fotografia din stânga (timp de expunere de ¼ dintr-o secundă) subiectul a devenit în ceață din cauza mișcării! La 1/250 dintr-o secundă obturatorul (shutter-ul) este destul de rapid pentru a "îngheța imaginea".


0 comentarii: